Aki a gyíkoknak is tervezett cipőket – Manolo Blahnik

manolo-blahnik-cipotervezo-eletmu-kiallitasa-pragaban_137913.jpg

Fotó: bumm.sk

Nem tévedés a címben elhangzott állítás, hiszen a most bemutatásra kerülő tervezőnk gyerekként gyíkoknak és egyéb kis állatoknak tervezett cipőket, így kutyája sem kerülhette el sorsát.

Persze ha tudták volna, hogy mekkora érték készül a számukra…valószínűleg akkor sem értékelik annyira, mint mi nők! :)

Ismerjük meg közelebbről most ezt a mestert, akinek a cipőiről Madonna úgy nyilatkozott: jobb mint a szex, mert tovább tart!

A Kanári –szigeteken látta meg a napvilágot 1943-ban, cseh-spanyol szülők gyermekeként. Édesapja gyógyszeripari céget üzemeltetett Prágában, míg édesanyjának Santa Cruz de la Palmán volt saját banánültetvénye.

Itt nőtt fel egyébként Manolo és itt szívta magába a cipőtervezést édesanyjától. A második világháború ugyanis még a tehetős családot is megviselte, így nem telt az édesanya által kedvelt designer cipőkre. Ő azonban nem mondott le szenvedélyéről: egy susztertől kezdte el tanulni a lábbelik készítését, amihez a helyben fellelhető anyagokat használta: a bőrt, a csipkét és a fát.

Noha a kis Manolót már akkor lenyűgözte ez a világ, a szülei mégis diplomatának szánták. Ha azt nem is, de a genfi egyetem művészet és nyelv szakát elvégezve Párizs felé vette az irányt, ahol művészetet és díszlettervezést tanult tovább.

Ezután következett egy meghatározó pont az életében: London. Dolgozott a Zapata butiknál, fotózott a The Sunday Times-nak, írt az olasz Vogue-nak, majd megismerkedett az amerikai Vogue főszerkesztőjével, Diana Vreelanddal.

A Vogue-nak köztudott, hogy sokat köszönhet a divat világa, Blahnikot is Vreeland indította el az útján: arra bíztatta a vázlatait látva, hogy csak cipőtervezésből éljen.

14manolo2-master675.jpg

Fotó: The New York Times

Blahnik pedig megfogadta a tanácsát. A hivatása iránti alázatot mutatja, hogy előtte egy évig cipőkészítő műhelyekben és gyárakban tanulta meg a tervezés és készítés fortélyait, mígnem 1971-ben maga kezdett el foglalkozni vele.

Az áttörést számára egy évvel később egy Ossie Clark felkérés hozta meg, aki az aktuális kollekciójához kért „manolokat”.

Innentől nem volt megállás Blahnik számára. Kivásárolta korábbi munkahelyét, a Zapatát tulajdonosától, majd elsőként került férfiként a Vogue címlapjára.

A luxusról elhíresült Bloomingdale’s áruháznak tervezett kollekciót, majd New Yorkban is boltot nyitott a Madison Avenue-n.

Együtt dolgozott Calvin Kleinnel, Yves Saint Laurent-nel, Christian Diorral, John Gallianoval és Michael Korssal. Cipői megjelentek az Alkonyat című trilógiában Bella lábán és főszerepet kaptak a Szex és New York Carrie-je által.

Azt azonban már kevesebben tudják róla, hogy az Amerikai Divattervezők Tanácsa több ízben jutalmazta munkásságát, ahogy a Brit Divattanács is, I. János Károly spanyol király pedig több hangzatos címmel tüntette ki (La Aguja de Oro és a La Medalla de Oro en Merito en las Bellas Artes).

A londoni Design Museumban állították ki cipőit, II. Erzsébet királynő pedig a Brit Birodalom érdemrendjének parancsnoki fokozatával tüntette ki a brit divatipart szolgáló munkásságáért.

coming-home-manolo-blahnik-film-premieres-at-curzon-cinema-in-london.jpg

Fotó: Next divas

És hogy mit csinál most az idős mester?

Nem csak tervez, ő maga készít is cipőket a mai napig. Kézművesként tekint magára, akinek az ellenőrző tekintetén minden modell átsiklik, amit valaki egyszer viselni fog. Az alkotáshoz az ihletet pedig saját bevallása szerint könyvek, festmények, tájak és építészeti alkotások adnak számára.

"A cipő segít átalakítani a nőt." – ez a hitvallása.

Jelenleg Angliában él egy György-korabeli lovagi kastélyban, társai pedig pár tízezer általa készített műalkotás, amiért nők milliói rajonganak.

 www.shoebazaar.eu