Emlékeztek még rájuk? Időutazás a cipők világában

shoes-fashion.jpg

Fotó: Fashion Finest

A divat ismétli önmagát, ezt tudjuk. Aki érezte már az édesanyja, nagymamája szekrényéből előbányászott kincsek örömét, zsebelt be elismerő pillantásokat a több évtizedes darabok viselése közben, az pontosan tudja, hogy egy korszakot meghatározó darabjainkat bizony őrizgetni kell.

Őrizgetni addig, amíg vissza nem tér aktuális, mindent elsöprő trendként, mert addig bizony ciki a viselése.

Mutatunk néhány ilyen ikont!

1. Holdjáró

Minden fazonban a zárt csizmáktól a nyitott szandálokig óriási sikere volt a 90-es években. A Spice Girls térhódításával a legtöbb lánynak volt belőle egy, amiben a legmenőbb lehetett a diszkókban.

Ma is létező utóda a jóval szofisztikáltabb egybe talpú platform cipők, mely a mostani szezonnak is alappillére.

spice.jpg

Fotó: Pinterest

2. Martens bakancs

Nem csak rockerek hordták, több szubkultúra is magáénak tekintette és a cipőfűző színe adta hozzá az identitást. A súlyos acélbetétes elnyűhetetlen darab volt, a sárga volt a védjegye ennek az eredetileg katonai célra fejlesztett lábbelinek.

Természetesen itt is egy zenekar tehető felelőssé a világméretű elterjedésért: a Who egyik tagja kezdte el viselni, de érdekességképp II. János Pál pápának is volt egy fehér, kifejezetten neki készített Martens-e.

A 90-es évek óta sokat változott a divat, de a bakancsok valamilyen formája stabilan tartotta és tartja magát azóta is mindkét nem körében.

pete-townshend-dr-martens.jpg

Fotó: www.mainlinemenswear.co.uk

3. Klumpa

Kényelmesnek kényelmesek ezek a fatalpú topánok, amik önvédelemre is alkalmasak voltak, azonban a 70-es évekbeli felbukkanásuk után a 90-es években ismét ők hódítottak a divatimádó lányok körében.

Az egyre gyakrabban felbukkanó gyógycipők ma már igyekeznek a designra is hangsúlyt fektetni, mégis felismerhető még rajtuk ez a hatás.

Ugorjunk egy évtizedet, ott is bőven lesz miből csemegézni!

clogs.jpg

Fotó: Pinterest

4. Magassarkú sportcipők

Képzeld el a mostani kedvenc Nike/Adidas/Puma sportcipődet – tűsarokkal! A feledékenyebbek számára felidézzük, valóban hordtunk ilyeneket, noha az okát azóta sem tudjuk megfejteni. Hiszen ha sportos legyen kényelmes. Ha magassarkú, legyen elegáns.

Inkább a sportos vonalat viszik tovább a telitalpú sportcipők, amik ízléses formában állítanak emléket ennek az irracionális divatnak.

magas.jpg

Fotó: Pinterest

5. Csillogó vagy hologrammos magassarkúk

Bevalljuk, egy kis ragyogást ma is szívesen látunk a gardróbunkban. Akkoriban ez műanyaggal párosulva kevésbé szofisztikált, elegáns összhatást keltett.

Manapság ha alkalomra készül az ember lánya, cirkonköveket, strasszokat, gyöngyöt, selymet és bársonyt képzel el díszítésül egy-egy fontos alkalomra vagy akár a hétköznapokra.

hologram.jpg

Fotó Pinterest

Ha a régi fotókat lapozgatva rólad is felbukkan egy-egy kompromittáló kép valamelyik itt látható darabban, ne aggódj! Ahogy a mai divatnak is vannak vadhajtásai, úgy akkor azt kellett kipróbálnod, hogy megtaláld a stílusod. Hiszen ki az, aki egész életét klasszikus és időtálló darabokban képes leélni?

Próbálj ki bátran ez után is extrémebb darabokat, ha úgy érzed, azonos vagy velük, és ki tudja, pár évtized múlva ki bányássza elő kincsként a szekrény legmélyéről?

www.shoebazaar.eu