A hosszú életű cipők titkai

shoeshine-72477_960_720.jpg

Vannak azok a cipőink, amiket előre megálmodtunk. Hosszas keresgélés után bukkantunk rájuk és nem ritkán pont egy darab volt már csak belőlük, pont a mi méretünkben. Esetleg kinéztük és sokáig gyűjtögettünk rá, mert éreztük, ez a cipő nem egy lesz a sok közül.

Akárhogyan is legyen, mindannyian törekszünk rá, hogy kedvenc cipőinket sokáig szép állapotukban, nagy örömmel hordhassuk. Hiszen egy minőségi darab évekig hűen kíséri lépteinket, arról nem is beszélve, hogy már összeszoktunk, biztosan nem fogja feltörni a lábunk, nem lesz kényelmetlen még egész napos állás vagy talpalás során sem.

Ahhoz, hogy a most megvett (vagy a régóta nagy becsben tartott) szerzeményünk minél tovább megőrizhesse szépségét, jól ápoltságát bizony oda kell figyelnünk.

Amikre biztosan szükségünk lesz: a cipő anyagának és színének megfelelő cipőápolószer, impregnáló, egy rongy a tisztításhoz, kefe a fényezéshez, fogkefe, sámfa vagy újságpapírok a kitöméshez.

Vannak általános szabályok, amik minden anyagra érvényesek, és ha figyelünk rájuk, azt lábbelink is meghálálja majd.

Például ha nyakig sárosan térünk haza, akkor se essünk neki csap alá tartva a tisztításnak. Ez a gumicsizmáknál működő eljárás (bár én ott is megvárom, amíg megszárad a sár), de minden más anyagnál csak szárazon ütögessük és takarítsuk le róla. A természetes bőrök különösen kényesek a vízre, így ügyeljünk rá, hogy szárazon tisztítsuk őket.

A száradásnál nem szabad türelmetlennek lennünk, és hajszárítóval, esetleg radiátor mellé helyezve gyorsítanunk a folyamatot. Tömjük ki újságpapírral vagy sámfával (így megtartja a formáját) és várjunk türelmesen :)

A tisztítás majd az ápolás csak teljesen száraz cipőn történhet, különben többet ártunk, mint használunk az anyagnak!

A szagtalanításra számtalan lábszagűző spray van forgalomban, melyek fertőtlenítik is a cipőbelsőt, ha azonban nem akad otthon ilyen, vagy a házi praktikák hívei vagyunk, akkor használjuk a jól bevált szódabikarbónát! Garantáltan szagtalanít és fertőtlenít, ha éjszakára beszórjuk a cipőbelsőt.

Ugyanerre a célra a hintőpor is jó megoldás, felszívja a nedvességet, és a kellemetlen szagoktól is megszabadít.

dollarphotoclub_63527432-760x390.jpg

Fotó: www.bagshoecleaningsanctuary.com

  1. Természetes bőr

Egy bőr cipő nagy érték, ezért már első viselés előtt ne felejtsük el impregnálni. Ez azért is fontos, mert nehezebben ázik majd be, és a szennyeződések is kevésbé tapadnak meg a felületén, könnyebben eltávolíthatóak lesznek.

Későbbiekben mindig tisztítsuk meg az impregnáló használata előtt a cipőt, és a rendszeresen hordott lábbeli esetében hetente kezeljük le!

Használhatunk cipőfényeket, melyek vizes alapúak, és a kis szivacsos fejeknek köszönhetően nagyon praktikusak, hiszen csak egy ronggyal kell áttörölni őket, és már ragyog is cipőnk. Ápolásban ezek az anyagok sajnos nem túl jók, ezért célszerű rendszeresen beiktatni a cipőkrémeket, melyek lanolint és méhviaszt tartalmaznak. Megéri velük fáradozni, mert frissítik a színt és kicsit impregnálnak is, nem beszélve arról, hogy meghosszabbítják bőr cipőnk élettartamát, szépségét.

  1. Nubuk és velúr

Egy ellenségük van: a víz. Az ilyen anyagú cipőket lehetőség szerint ne viseljük azokon a napokon, amikor lóg az eső lába. Egy korábbi írásunkban részletesen foglalkoztunk ezen anyagok ápolásával, összegyűjtve a sajátosságait.

234792.jpeg

  1. Lakkbőr

A természetes bőr ebben az esetben kap egy réteget, ami a legfényesebb felületet adja neki az összes anyag közül. Ez a műanyag felület ugyan nem igényel ápolást – gondolhatnánk, azonban ha láttunk már elöregedett gumit, akkor tudjuk, hogy ez nem teljesen igaz. Ha tartósságot szeretnénk, ez a típus is meghálálja a gondoskodást, és hozzá illő házi praktika is van a tarsolyunkban: babaolajat vessünk be, ha nincs otthon speciális ápolószerünk.

  1. Műbőr

A műbőr esetében bátran használjunk vizes rongyot a tisztogatásra, ugyanakkor a varratoknál ne felejtsük el átkenegetni impregnálóval, hiszen ezek az Achilles-inai a vízállóságnak. A többnyire szilikon alapú impregnálóval azonban megóvhatjuk a beázástól, a lábunkat pedig a dunszttól. 

  1. Textil

Ha most mindenki előtt felvillant kedvenc tornacipője, edzőcipője képe, akkor jó hírünk van, ezen lábbelik tisztítása viszonylag egyszerű. Ha sportolunk is benne, akkor érdemes gyakrabban elvégezni, hogy az izzadság és az elszaporodó baktériumok miatt ne kelljen szellőztetni, amikor levesszük a lábunkról. Ha a címkéjük nem tiltja, nyugodtan dobjuk be a mosógépbe egy kímélő programra, tökéletesen tisztán vehetjük ki onnan. A centrifugát azért lehetőség szerint kerüljük, itt is a kulcsszó: a türelem :)

A talp gumi részének sárgulására jó megoldás lehet, ha fogkefét és fogkrémet ragadunk, és nekiesünk…a talpnak.

A kedvenc cipőink ápolása valójában nem ördöngösség, azt érdemes csak megjegyeznünk, hogy a különböző típusú anyagok különböző ápolószereket igényelnek, maga a folyamat nem különbözik sokban. Odafigyelést igényel, de mint tudjuk, a jólöltözöttség a lábaknál kezdődik, legyünk igényesek erre az aprónak tűnő, de fontos részletre!

www.shoebazaar.eu