Hamupipőke cipőtervezője – Christian Louboutin

christian-louboutin-cinderella-shoe.jpg

Fotó: Marquis of Fashion 

Ha Louboutin, akkor a piros talpak és sarkak jutnak mindenkinek eszébe, azonban mesés lelkű designerünknek a munkássága is megér egy írást.

Bőr, prém, szatén és csipkecsodák, amikből naponta 2000 párat adnak el világszerte borsos ára ellenére.

A népszerűség oka nemcsak a cipők egyedi megjelenése, amikkel a súlytalanság látványát, érzetét keltik a hölgyekben, hanem a kényelem is. Bármennyire hihetetlennek tűnik a 12-16 cm-es sarok belő magassága maximum 8 cm.

A történet kezdete a revütáncosok világáig nyúlik vissza, a kis Christiant ugyanis már egészen fiatalon rabul ejtette az ott táncoló nők látványa, név szerint pedig Folies Bergère kabaré táncosnő adta az ihletet a világot meghódító cipők megálmodásához.

Mindössze 17 évesen indult a karrierje, miután Charles Jourdan cipőtervező műhelyében elvégezte tanulmányait. Nem akármilyen pártfogót talált: egyesek Jourdanhoz kötik a tűsarok megalkotását.

Amit aztán Louboutin fejlesztett tökélyre.

Történt ugyanis, hogy az utcán sétálgatva egy feliratra bukkant, mely arra szólította fel a hölgyeket, hogy ne karcolják fel magassarkú cipőikkel a Museum of Oceanic Art faborítású padlóját.

Ez adta meg számára a kezdőlökést, hogy egy tömörített gumiból készült borítást kísérletezzen ki a tűsarkokra.

Sikerrel is járt, ami megszállott kísérletező kedvének volt köszönhető. Illetve elszántságának, amit mi sem mutat meggyőzőbben, minthogy néhány darab cipőjével táncestekre kezdett járni, hogy az ottani hölgyeknek így árulja cipőit. A kezdeti mérsékelt sikerek ellenére nemsokára a Chanel és az Yves Saint Laurent divatházakhoz szegődött, utóbbival szemben később peres úton próbált érvényt szerezni a piros talpak védjegyének.

A piros talpak története egyébként a legismertebb a mester pályafutásáról: egy asszisztense körmét meglátva kölcsönkérte a körömlakkját és azzal pingálta ki az eredetileg fekete cipőtalpat.

Az áttörést mint már oly sok esetben egy híresség hozta meg számára, aki elkötelezett rajongója volt Louboutinnak. Caroline monacói hercegné volt ugyanis, aki egy párizsi boltjában személyesen gratulált neki. Ez pedig rövidesen megjelent minden divattal foglalkozó újság hírei között, innentől pedig nem volt megállás.

Azóta megénekelte őt Jennifer Lopez, egyik legnagyobb rajongója pedig az írónő, Danielle Steel, aki több mint ezer pár Louboutin tulajdonosa.

fetish.jpg

Fotó: The Cut

A szokatlan, nonkonformista felfogása nemcsak az anyaghasználatban, a formában is megmutatkozik, ennek eredményeként született meg David Lynch filmrendezővel közös Fetish nevű kiállítása, mely kizárólag ágyon fekve hordható darabokat tartalmazott.

De hogy mesésebb vizekre evezzünk, Hamupipőke is neki köszönheti üvegcipőjét, amit gyémántok díszítenek, így valóban elhisszük róla, hogy egy varázslat hozta létre őket.

rouge.jpg

Fotó: Christian Loboutin

Aki nem tud vagy szeretne vagyonokat kifizetni azért a bizonyos piros árnyalatért, az választhatja a márkának a dekorkozmetikai termékeit, például a Rouge Louboutint is, melynél ugyanúgy figyeltek a csomagolás során az ikonikus megjelenésre, ami a tűsarokra hajaz.

www.shoebazaar.eu