A velúr cipőd újjászületése

kep1.jpg

Fotó: www.dunkelman.com

Ki ne szeretné a velúrból készült cipőcsodákat, melyek most különösen az őszi cipődivatban gyakran visszaköszönnek.

A bársonyos felületű anyag leggyakrabban borjúbőrből készül, a hús felőli rész csiszolásával. Sokan összekeverik a nubukkal, hiszen megjelenésre nincs túl nagy különbség köztük, a nubuk esetében a szőr felőli oldalt csiszolják fel a kívánt felületűre. Érdekesség, hogy a csiszolás előtti állapota a nubuknak a nappabőr.

De ennyit az alapanyagokról :)

A különbség a nubuk és velúr között az ellenállóságuk: míg a nubuk nehezebben szennyeződik el és kopik, addig a velúr jobban igényli a kezelést, hogy sokáig szép maradjon.

21754943_10213615696288869_1261808385_o.jpg

Mivel a port sokkal jobban gyűjtik, mint sima felületű társaik, így érdemes őket legalább hetente áttörölni egy puha ronggyal vagy kefével, így az eredeti színét is gyorsan vissza adhatjuk. Azért is érdemes ezt rendszeresen megtennünk, mert egy idő után a por „beragad” a szálak közé, és nehezen vagy egyáltalán nem távolítható el.

Az őszi esők sem éppen barátai ezeknek a cipellőknek, a velúr különösen jól szívja magába a vizet, hiszen a nedvességtől védő réteget csiszolták fel, ami lepergetné azt. A vizes felületen pedig könnyebben megtapadhatnak a szennyeződések, vagy egyszerűen csak foltosan száradhat meg.

Mielőtt megijednénk a ránk zúduló feladatoktól, amik velúrcipő tulajdonosként ránk hárulnak, van egy jó hírünk. Az impregnálóval való előkezelés leegyszerűsíti az életünket és meghosszabbítja cipőnk élettartamát.

Alapvetően bármilyen típusú minőségi cipőnk van, az meghálálja a törődést, ezek a lábbelik azonban különösen megkívánják azt.

spray-a-thin-coat-of-nubuck-cleaner-onto-the-surface.jpg

Fotó: rainierleather.com

De nézzünk is utána, hogy néz ki egy „jól fésült” velúrbőr cipő élete!

Ha új topánunk van, már a kezdet kezdetén lehetünk előrelátóak, és kezeljük impregnáló spray-vel. Ha már meglévő cipőnket szeretnénk felkészíteni az őszre, kezdjük a tisztítással. Kefével vagy speciális velúrbőr tisztító gumival, „bőrradírral” is nekiállhatunk ennek. A radír egyébként arra is jó megoldást nyújt, ha kifényesedett a felület. Vigyázzunk azonban, ne dörzsöljük túl erősen, árthat az anyagnak.

Ha már megtörtént a baj, és átázott a cipőnk, mindenképp várjuk meg, amíg megszárad, lehetőség szerint ne próbáljuk gyorsítani a folyamatot hajszárítóval, radiátorra helyezéssel, vagy úgy, hogy kitesszük szegényt napozni. Ha türelmesek vagyunk, tovább megóvhatjuk az eredeti színét a fakulástól. Foltosan száradt meg? Ne essünk kétségbe, óvatosan nedvesítsük be újra, a felesleges vizet pedig itassuk fel papírtörlővel.

kep2.jpg

Fotó: www.chinarazorblade.com

Ezután jöhet az impregnáló, kizárólag tiszta felületre! A jó hír, hogy cipőnk tisztaságát is megóvja ez az anyag, amellett hogy vízlepergetővé teszi, így ha használjuk, ritkábban kell majd nekiveselkedni kedvenc topánunk takarításának.

Főleg a kedvenceinknél fordulhat elő, hogy színük megkopik, és tisztítás után sem nyeri vissza eredeti élénkségét. Erre is gondoltak már a gyártók, olyan ápolószereket is kaphatunk már, amik színeznek is, így semmi akadálya, hogy egy minőségi darabunk évek múltán és régi fényében tündökölhessen!

www.shoebazaar.eu