A világ legnagyobb cipőtervezői I. - Salvatore Ferragamo

salvatore-ferragamo-shoes-e1467192778446.jpg

Fotó: Luxury Italian Shoes 

Sorozatot indítunk, amit elkötelezett cipőrajongók reméljük örömmel fogadtok majd.

Onnan jött az ötletünk, hogy irigykedve néztük a Szex és New York Carrie Bradshaw-jának elérhetetlen gardróbját. És ekkor döntöttünk úgy, hogy bemutatjuk azokat a nálunk talán kevésbé ismert neveket, akik hatása felismerhetően ott van a kifutókat másoló fast fashion márkák kínálatában is. 

Az olaszokról köztudott, hogy nagy szakértői a divatnak, mondjuk ki: tudják, mitől döglik a légy!

Ezért ki mással is kezdenénk sorozatunkat, mint az „álmok cipészével”, akinek története a munkáival együtt mesébe illő.

Salvatore Ferragamo egy kis dél olasz faluban, családja 14. gyermekeként látta meg a napvilágot.

37-portrait-salvatore-ferragamo1-1.jpg

Fotó: Visionaire

Ha valaki, akkor ő nem szorult pályaválasztási tanácsadóra, hiszen különleges tehetsége már kilencéves korában kiütközött.

A kényszer hozta találékonyságát, hogy népes családjának nőtagjait megóvja a szégyentől: ne fapapucsban kelljen a templomba járniuk. Nekiállt hát cipőket készíteni, melyhez a helyi vargától szerezte be az alapanyagokat.

Ezután jöttek a tanulmányai: Nápolyban kezdte el a cipészmesterséget, melyet hamarosan egy saját kis műhely követett a szülőházában. Népszerűségét kézzel varrott, egyedi topánjainak köszönhette.

Bátyja ekkor már próbálgatta a szárnyait a mesterség egyik ágában: cowboy és csizmakészítőként Bostonban. Valószínűleg ez indíthatta útjára Salvatorét is 1914-ben, amikor utána ment, majd meg sem állt egészen Hollywoodig.

Hollywood Boot Shop néven futó boltjában olyan hírességek voltak visszajáró vendégek, mint Greta Garbo, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe vagy Sophia Loren, hogy csak néhányat említsünk az illusztris névsorból.

Filmekhez is készített cipőt, aki kíváncsi rá A bagdadi tolvaj vagy a Tízparancsolat című produkciókban figyelje a lábakat!

salvatore-ferragamo.jpg

Fotó: LA Confidental Magazine

 

A karrierje csúcsára ért, gondolhatnánk már ennyi után jogosan, a mester azonban nem ült ekkortól sem a babérjain, a tökéletességre törekedett, emiatt a példaképe ma is a legtöbb fiatal cipőtervezőnek.

Kényelmes cipőket akart tervezni, mert tudta, nem elég a szépség, ha hosszú távon viselhetetlenek alkotásai.

Beiratkozott hát az University of Southern Californiára, ahol anatómiát tanult. Ennek köszönhetjük ma azt az acél talptartót, melynek célja a talp ívére nehezedő súly megtartása volt. Innentől kezdve minden cipőjébe beépítette, megalkotva a nők álmát: a kényelmes és egyben divatos lábbeliket.

ferragamo1.jpg

Fotó: Pinterest

 

Maximalizmusa mellett a bátor anyaghasználat jellemezte, előfordult műhelyében a fakéreg, kolibri toll, kínai selyem és brokát, az indiai selyem.

A formákban is szabadjára engedte fantáziáját: fordított piramis alak, vagy papagájcsőrre hasonlító egyaránt felbukkant közöttük.

 

Nem szakadt el azonban olasz gyökereitől, 1927-ben visszatért Firenzébe, és ott nyitotta meg az amerikaihoz hasonló sikerű műhelyét a Via Mannelli-n.

 

Mit köszönhetünk még a látnokként is számon tartott művésznek? 350 szabadalmat, a parafa platform talpat és két legsikeresebb termékét a Vara cipő és a Gancino motívumot.

Akit részletesebben érdekel az életrajza, ajánljuk figyelmébe Az álmok cipészét, ahol többet megtudhat Ferragamoról.

 www.shoebazaar.eu